rodopifm  ksilagani  rodopi-live  fbtvrodopi  

    diafimisteite 

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • Λέσχη Κομοτηναίων
  • Σοφούλη και Βενιζέλου γωνία
  • Greece, Komotini,69100
  • Τηλέφωνο: +30 2531 401408
  • Φάξ: +30 2531 401408

Ιστορικό

1885. Ιδρύεται ο σύλλογος με την επωνυμία «ΟΜΟΝΟΙΑ», με σκοπό την συσπείρωση των κατοίκων της πόλης της Κομοτηνής και την ανύψωση του πνευματικού και μορφωτικού επιπέδου τους. Εκτός από τους ευεργετικούς σκοπούς, καλλιεργείται κι ο πολιτιστικός του χαρακτήρας με τη δημιουργία Θεατρικού ομίλου, στους κόλπους του οποίου, νέες και νέοι της Κομοτηνής δίνουν Θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες που χαρακτηρίζονται κι αποτελούντα κορυφαία κοινωνικά γεγονότα της πόλης.

1908. 0 σύλλογος μετονομάζεται σε «’Ενωσις», όνομα, που έχει επιλεγεί με φορτισμένη την προσδοκία για την ένωση της Θράκης με την μητέρα πατρίδα. Τα μέλη αυξάνονται, δραστηριοποιούνται και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αναχαίτιση της διείσδυσης των σλαβοβουλγάρων στη Θράκη.

1912-1919. Η Κομοτηνή κι ολόκληρη η Δυτική Θράκη παραδίδονται στη βουλγαρική κατοχή με την συνθήκη του Βουκουρεστίου. Οι κάτοικοι εκδιώκονται. 0 σύλλογος διαλύεται.

1921. 0 σύλλογος επανιδρύεται με την επωνυμία «Η ‘Ενωσις» και καταρτίζει το καταστατικό του.

1959. Το ενοικιαζόμενο κτίριο της λέσχης από την Μητρόπολη, κτισμένο επί τουρκοκρατίας και δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής περιέρχεται στην κυριότητα του συλλόγου.

2002. Το κτίριο της Λέσχης χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Στο πέρασμα των χρόνων, το κτίριο λειτουργεί ως λέσχη, στην οποία διοργανώνονται πάσης φύσεως πολιτιστικές και μη εκδηλώσεις. Η λέσχη γνωρίζει στιγμές αίγλης και μεγαλείου, αλλά από τα τέλη του 20ου αιώνα και μετά, αρχίζει η φθίνουσα πορεία της, ελλείψει επαρκών πόρων για την συντήρηση του κτιρίου.

Σήμερα

2012. ‘Ενα νέο ξεκίνημα. Κόντρα σε κάθε ενδοιασμό, κόντρα σε κάθε φόβο και ταλάντευση. Η κρίση δουλεύει αντίστροφα. Το φρένο γίνεται γκάζι κι ο φόβος γίνεται ελπίδα. Από την νοσταλγία ταυ παρελθόντος στην πρόκληση του μέλλοντος…

Λέσχη Κομοτηναίων

Το κτίριο της Λέσχης Κομοτηναίων «Η Ένωσις», ήταν το σημείο αναφοράς της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Κομοτηνής. Ένα εξαιρετικό δείγμα νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας, και πλέον κηρυγμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, που μαρτυρά την ιστορία της πόλης. Τα τελευταία χρόνια και αφού έγινε η αναστήλωση του κτηρίου, πέρασε σε ιδιωτικά χέρια και πλέον απότελεί ένα από τα στολίδια της πόλης, και πραγματικό πολιτιστικό κέντρο.

Τέσσερις διαφορετικοί χώροι έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες όλων. Το bar – club που λειτουργεί στο υπόγειο, ο εξωτερικός χώρος, ο οποίος βλέπει στο βυζαντινό τείχος της πόλης, κάτω από την σκιά των δέντρων και της καλοκαιρινής μουσικής. Οι εσωτερικοί χώροι, χαρακτηρίζονται από τον συνδυασμό παλιό και καινούργιο. Εικόνες μίας άλλης Κομοτηνής, μπλεγμένες με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και γεύσεις. Το άρωμα του καφέ διάχυτο στην χώρο. Όλα είναι μελετημένα και σχεδιασμένα άριστα. Το ξύλο και τα γήινα χρώματα διακατέχουν τον ισόγειο χώρο της λέσχης Κομοτηναίων. 

Στον πρώτο όροφο, θα παρακολουθήσετε μία από τις πάρα πολλές πολιτιστικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα. Συναυλίες jazz, soul, blues, rock, ξένης αλλά και ελληνικής μουσικής, δεξιώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, γάμοι και κοινωνικά γεγονότα είναι στην ημερήσια ατζέντα. Η αίθουσα είναι διαθέσιμη, κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση, και διαθέτει τον εξοπλισμό και το προσωπικό για κάθε event. 

Μην παραλείψετε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας στη λέσχη Κομοτηναίων. Είτε με συντροφιά ενός βιβλίου, είτε με την παρέα και την οικογένεια σας είναι ένα μοναδικό μέρος, ένα μοναδικό σταυροδρόμι στην καρδιά της πόλης.

Media